znak OFICIÁLNÍ STRÁNKY KLUBU K293
MHD Karlovy Vary Sportovní akce Fotoalbum

 < předchozí ročník K293 TOUR 1996 - 2. ročník následující ročník > 
Základní statistika Výsledky Prospekt Otázky a odpovědi Mapa Komentář

KOMENTÁŘ K ZÁVODU

O víkendu 12. a 13. října 1996 se uskutečnil druhý ročník cyklistického okružního závodu K293 TOUR. K velkému zklamání pořadatelů se ho však zúčastnilo pouze pět účastníků (tj. stejně jako loni) a jen tím, že letos závodil každý jako jednotlivec, bylo „sestaveno“ pět družstev oproti loňským čtyřem.

Závod se od loňského lišil především tím, že byl dvoudenní – dvouetapový. První etapa měla start v Drahovicích – Lidické ulici v sobotu po 10. hodině. Odstartováni však byli pouze čtyři závodníci, neboť pátý pro dopolední zaneprázdněnost startoval až po obědě. Závodníci zde obdrželi popis trasy první etapy, která vedla kolem MHD, přes Dalovice a Otovice do Děpoltovic. Tam na závodníky kromě schované druhé kontrolní obálky čekalo i pořadatelské vozidlo, aby byli všichni závodníci zaznamenáni na videu.

Dále trasa pokračovala do Fojtova, Smolných Pecí a do Suché, kolem starého autobusu do Lesíka (velké písmeno je namístě, neboť se jedná o název obce). Z něho pak vedla mírně stoupající silnice, po jejíž pravé straně se nacházel svah, na něm skupinka osamocených stromů a u nich skrytá prémiová obálka s otázkou, za jejíž správné zodpovězení mohl každý dostat věcnou cenu, ale bohužel – přesto, že ze tří možností 43, 168 a 293 byla správnou odpovědí ta třetí, nikdo správně neodpověděl.

Cíl první etapy byl v Rudném – v chatě č.p. 293. Po příjezdu čtvrtého závodníka se pořadatelé rozhodli jet naproti poslednímu pátému, který vyjel později, aby ho mohli také zaznamenat na video na trase. Jenže se se závodníkem v Suché těsně minuli a zatímco on už byl pryč, vydali se mu naproti na druhou stranu. Závodník však byl velmi rychlý. Když totiž organizátoři po chvíli nabrali „ten správný kurs“, nedohnali ho ani po zkrácení své trasy.

V neděli odstartovala většina závodníků s mírnějším zpožděním (oficiální start byl v 9 hodin). Druhá etapa vedla přes Tisovou, kde tři závodníci marně hledali ukrytou obálku, kterou museli najít až pořadatelé. Z Tisové vedl krátký příjemný klesáček, který však nahradil čtyřkilometrový táhlý stoupák. Déle trasa pokračovala přes Oldřichov do Lužce, odtud kamenitou cestou do Odeře, před kterou se tyčila malá skála, na níž byla ukryta jedna z kontrolních obálek, kterou jeden ze závodníků umístil o pár metrů výše, oproti původnímu umístění.

Do cíle dorazil první závodník pět minut po jedné hodině a krátce po něm i ostatní. Organizátoři pak pečlivě sečetli všechny body a mohli předat ceny. Prvenství z loňského ročníku obhájila Helena Nyklová, která obdržela diplom, zlatou medaili a velkou bonboniéru.