znak OFICIÁLNÍ STRÁNKY KLUBU K293
MHD Karlovy Vary Sportovní akce Fotoalbum

NĚKOLIK UŽITEČNÝCH RAD

  • Buďte v místě startu včas, tzn. nejpozději 20 minut před startem.
  • Využijte doby určené k zodpovězení dotazů závodníků a nechejte si vysvětlit vše, co vám není zcela jasné. Jakékoli pozdější váhání vám zbytečně ubere spoustu času.
  • Nejste-li si jisti, že jedete správně, neváhejte okamžitě zastavit a pomocí prospektu si správnost směru ověřit. Každý špatně najetý kilometr znamená prodloužení trasy o kilometry dva.
  • Používání mapy není zakázáno, během cesty můžete sledovat kudy jedete. Nesnažte si však cestu na mapě plánovat. Výsledný efekt by nemusel odpovídat času vynaloženému tímto plánováním, neboť mnohé křižovatky, silnice a cesty vypadají ve skutečnosti úplně jinak, než jak je na první pohled z mapy zřejmé (zejména u map staršího data). Zásadně se proto řiďte prospektem.
  • Kilometráž v prospektu udává čistou vzdálenost trasy závodu. Máte-li tachometr správně seřízený a dodržujete striktně předepsanou trasu, musí vám tato kilometráž přesně souhlasit. Nesouhlasí-li vám, pak buď nemáte správně seřízený tachometr nebo děláte zastávky, při kterých sjíždíte z trasy – najíždíte více metrů. V  případech, kdy vám kilometráž nesouhlasí, se proto řiďte spíše odpočítanou vzdáleností od stanoviště ke stanovišti.
  • Na kontrolní otázky odpovídejte stručně a jednoduše. Příklad: jedete po úzké silnici a míjíte značku „zákaz vjezdu vozidlům těžším než 20 tun“. Otázka zní: „jaká vozidla tudy nemohou projíždět?“ Správná odpověď je: „těžší než 20 tun“ a nikoli např. „příliš těžké náklaďáky“, či „kombajn, protože se na tak úzkou silnici nevejde“.
  • Je-li na křižovatce uveden směr, kterým se máte vydat (např. Vydejte se směrem „PRAHA”), platí to jen pro tuto křižovatku. To znamená, že pokud na některé další křižovatce bude opět odbočka na Prahu, už se na vás předchozí popis směru nevztahuje. Abyste zde na Prahu odbočili, muselo by být odbočení směr „PRAHA” znovu prospektem vyžadováno.
  • Jednotliví členové družstva nemusí jet celý závod společně. Pokud například některý z členů družstva během závodu již fyzicky nezvládá, může se vydat kratší cestou a na zbylé členy počkat. Čas dojezdu družstva se ale započte, až když jsou v cíli všichni jeho členové.
  • V polovině září se začíná stmívat v  cca 19 hodin, úplná tma nastává o hodinu déle.
  • Napadne-li vás během závodu nějaká další užitečná rada, sdělte ji pořadatelům, abychom ji v příštím roce mohli na tomto místě uvést.