znak OFICIÁLNÍ STRÁNKY KLUBU K293
MHD Karlovy Vary Sportovní akce Fotoalbum

 < předchozí ročník K293 TOUR 2008 - 14. ročník následující ročník > 
Základní statistika Výsledky Prospekt Otázky a odpovědi Mapa Komentář

KOMENTÁŘ K ZÁVODU

Ve dnech 13.-14.9.2008 proběhl 14.ročník cyklistické soutěže K293 Tour. Pokračovalo se v tradici startů mimo Karlovy Vary – tentokrát byl výchozím bodem závodu Jáchymov, konkrétně autobusová zastávka u radnice, kam závodníky dopravil z  K.Varů cyklobus, Karosa B932 DP K.Vary ev.č.369. Na start se dostavilo pouhopouhých 8 závodníků, což byl nejmenší počet za posledních 11 let a tato skutečnost přinesla pořadatelům závodu nemalé zklamání. Vytvořila se tak pouhá 4 družstva, každé po dvou členech.

Nakolik byli nízkou účastí zklamaní pořadatelé, závodníci naopak mohli být rádi, jelikož po rozdání prospektů s popisem trasy bylo zřejmé, že je hned po startu čeká velký sjezd od radnice dolů, ve skutečnosti jim to ale moc radosti nepřineslo. Byla totiž ukrutná zima, zataženo a foukal studený vítr, a proto byl ten počáteční sjezd spíš za trest. Někteří závodníci si dokonce cestou operativně zakoupili u vietnamských obchodníků rukavice. Po sjezdu dolů do lázní se však situace obrátila a závodníky čekalo prudké několikakilometrové stoupání přes Suchou až na hřebeny Krušných hor, takže svá zkřehlá těla víc než dostatečně zahřáli. Tímto výstupem měli prakticky nejtěžší část první etapy za sebou. Další trasa vedla příjemnou rovinatou horskou krajinou s mnohými panaromatickými výhledy do okolí.

Většina posádek poobědvala v restauraci v Měděnci, aby se pak vydala na příjemný sjezd dolů do Kadaně. Poté již trasa nebyla tak poetická, horskou krajinu vystřídala průmyslová rovina kolem Kadaně a po jejím projetí již začalo být pomalu jasné, kde se bude nacházet cíl závodu - po pravé straně se totiž objevilo „severočeské moře“ – Nechranická přehrada. Trasa vedla okruhem kolem ní až do kempu Vikletice, kde byl cíl i předminulý ročník. Tentokrát do něj však závodníci přijeli z opačné strany než v roce 2006.

Jako opravdový oříšek se ukázal být meziúkol – soustava rovnic o čtyřech neznámých. Přestože se mezi závodníky nacházelo hned několik absolventů vysokých škol technického či matematického zaměření, z nichž někteří jedinci okomentovali zadání slovy: „To bude brnkačka…“, správné řešení pořadatelům odevzdaly pouze 2 skupiny, a to až po časovém úseku, který se lépe počítal na hodiny než na minuty… Večerní zábava probíhala jako předloni především v hospodě vzdálené asi půl kilometru od kempu a po jejím návratu několik odvážných jedinců smočilo svá těla v chladivé vodě Nechranické přehrady. Pořadí po první etapě bylo velmi vyrovnané – mezi prvním a čtvrtým družstvem byl rozdíl pouhých 10 bodů, což nechávalo celkový výsledek stále otevřený.

Druhá etapa přála závodníkům o něco víc především co se počasí týče. Z  Kadaně vedla poklidnou vesničkou silničkou údolím řeky Ohře až do Klášterce. Tam se opět většina závodníků sešla při občerstvení, aby poté absolvovala nejnáročnější část etapy – výjezd kolem hradu Hauenštejna. Následoval sjezd přes Maroltov do Horního Žďáru, což ti znalejší místních poměrů nenesli s  moc velkou radostí, protože jim muselo být jasné, že do cíle, který se předpokládalo, že se bude jako obvykle nacházet v místě startu první etapy – tj. v Jáchymově u radnice, se bude muset zdolat dlouhé nepříjemné stoupání. Ku překvapení všech to tak nebylo – pokračovalo se dál relativně rovinatým terénem do Hroznětína na náměstí, kde v restauraci proběhlo vyhlášení výsledků. Zpět do K.Varů mohli zájemci opět využít cyklobus.

V závodě nakonec zvítězilo družstvo číslo 2 složené ze dvou Helen Nyklových s celkovým ziskem 724 bodů, stříbrnou příčku obsadilo družstvo č.2 Kamil Kalaš a Marek Flaška, kteří nasbírali o 30 bodů méně a poslední bronzovou pozici získalo družstvo č.1 – Lubomír Polák s Janem Nyklem, kteří si připsali na konto 689 bodů. Bez medaile pak skončilo družstvo č.3 ve složení Alena Kostková a Jakub Votápek, kteří získali celkem 674 bodů a na posledních místech skončili i v obou jednotlivých etapách..