znak OFICIÁLNÍ STRÁNKY KLUBU K293
MHD Karlovy Vary Sportovní akce Fotoalbum

 < předchozí ročník K293 TOUR 2018 - 24. ročník následující ročník > 
Základní statistika Výsledky Prospekt Otázky a odpovědi Mapa Komentář

KOMENTÁŘ K ZÁVODU

8..-9.9.2018 se uskutečnil 24. ročník cyklistického závodu K293 tour. Do místa startu, které se nacházelo u nádraží v Bečově, dorazilo celkem 28 účastníků. Někteří autem, někteří využili vlak z Dolního nádraží v Karlových Varech, respektive náhradní autobusovou dopravu (na trati totiž zrovna probíhala výluka).

Závodníci utvořili celkem 8 družstev a postupně startovali kolem budovy zchátralého hotelu směrem do kopce na Novou Ves. První obálka čekala na 11.kilometru u silnice II/230 a obsahovala „vracecí“ otázku na barvu skluzavky, která se nacházela v předchozí vesnici, ze které se však ke stanovišti s obálkou sjíždělo z několikakilometrového prudkého kopce. Družstva k jejímu řešení přistupovala různými způsoby – od vrácení se na místo, přes pokus googlit skluzavku v mapách, až po tipování, výsledkem byla 50% úspěšnost správných odpovědí.

Po průjezdu Mnichovem se odbočilo na silnici č. 210 směr Teplá. V Popovicích nadělala starosti většině skupin jednoduchá kontrolní otázka na číslo domu s roubenou stodolou, kdy místo prostého opsání z nedaleké informační tabule dům někteří hledali v terénu a výsledkem bylo pouhých 38% správných odpovědí. V Teplé na křižovatce u kostela se značná část závodníků občerstvila v restauraci.

Z Teplé trasa pokračovala do Úterý, ovšem nikoli přímo, ale úzkými a kopcovitými silničkami přes Dřevohryzy, Dobrou vodu a Vidžín. Těsně za Teplou čekala na závodníky druhá obálka s teoretickými otázkami; zatímco posledního vítěze Velké Pardubické – koně No time to lose – poznali skoro všichni, otázka na číslo autobusové linky z jednoho z filmů o básnících nadělala větší problém – správně ji měla pouhá polovina skupin.

Necelý kilometr za druhou obálkou čekali organizátoři v pořadatelském voze s prvním akčním úkolem, který byl kombinací fyzického a dovednostního výkonu: závodníci měli doběhnout k cca 100 metrů vzdálenému stromu a zpět a následně provléknout nit okem malé jehly, přičemž obojí musel zvládnout jeden vybraný člen družstva. Všichni se s úkolem poprali statečně, byť výsledky byly velmi různorodé.

Obálka č. 3 na 37.km nečinila nikomu větších obtíží – matematickou úlohu zvládli skoro všichni správně, zvonka zeleného pak poznali úplně všechny skupiny. Zcela naopak tomu však bylo u obálky následuící, která na závodníky čekala cca 2 kilometry po průjezdu malebným městečkem Úterým. Fotografii Františka Kriegela nepoznal nikdo, typ vozu, kterým jezdil veterinář v seriálu Zdivočelá země pak pouze jedna skupina.

Přes Bezdružice, kde bylo po delší době opět možno se občerstvit, vzhledem k blížícímu se cíli toho však využila pouze malá část startovního pole, Řešín a Pačín se trasa stáčela zpět k Teplé. Na 57.km čekala na závodníky poslední obálka. Poté následoval příjezd k Teplé okolo kláštera a následně odbočka vlevo a poslední úsek ke kempu Relax, kde byl cíl první etapy. Na etapu dlouhou 64km měli závodníci časový limit 8 hodin, což nebyl problém pro polovinu skupin, druhá polovina měla srážky za dojetí po limitu, nicméně nikterak dramatické (v rozmezí 3-26 bodů).

V chatkovém kempu čekala na závodníky večeře, posezení u lahodných nápojů až do pozdních nočních hodin a nocleh. Výsledkově první etapu zcela opanovala skupina č. 5 se slibným náskokem 35 bodů na druhou skupinu č. 6, s dalším 15 bodovým odstupem skončila na třetím místě skupina č. 4. Poté následoval 50ti bodový odstup na další skupinu. Před druhou etapou se tedy zdálo být rozhodnuto jak o vítězi, tak o medailistech, nejzásadnějším rébusem měl být souboj o druhou a třetí příčku.

Druhá etapa byla koncipována jako oddechová – měřila pouhých 37 kilometrů a z kempu u Teplé vedla okruhem přes Mrázov, Služetín a Hoštěc zpět do Teplé a následně přes Kladruby, Otročín a Měchov do cíle, který se nacházel v Bečově u restaurace Stará pošta, kde proběhlo i vyhlášení vítězů a předání cen. Za zmínku určitě stojí pořadatelský úkol, který na závodníky čekal několik kilometrů za Teplou – pití lahvového nealkoholického piva brčkem načas. Výkony některých účastníků byly vskutku impozantní.

Druhá etapa nečinila nikomu obtíže co se týče dodržení limitu – do 5h ji zvládli urazit v pohodě všichni, ani co se týče řešení úkolů – kontrolní i obálkové otázky byly řešeny vesměs úspěšně. Přesto bylo počítání bodů nakonec poměrně dramatické: ve druhé etapě totiž se značnou převahou zvítězila skupina č. 4, která byla po první etapě na třetím místě, naopak doposud vítězná skupina č. 5 pod vidinou monstrózního bodového náskoku z první etapy a taky trochu pod vlivem bujarých (leč předčasných) oslav z předešlé noci, druhou etapu značně podcenila a vypustila a skončila v ní až na 6.místě se ztrátou 40 bodů na skupinu č. 4. Jelikož z první etapy na ni však disponovala 50ti bodovým náskokem, uhájila nakonec prvenství v závodě o těsných 10 bodů.

Dlouholeté účastnice K293 TOUR Dita Lorencová, Václava Jeřábková a Jana Cíglerová tak (spolu s debutantem Matějem Kundrátem) stanuly na vítězném stupínku poprvé v 24leté historii závodu a jejich radost byla opravdu neskrývaná. Na druhé místo nakonec díky vynikajícímu výkonu ve druhé etapě poskočila skupina č. 4 – Luboš Polák, Jakub Votápek, Albert Regner, Hana Regnerová, bronz pak brala skupina č. 6 – Václav Bohdanecký, Petra Bohdanecká, Helena Nyklová, Helena Nyklová ml.

Nutno podotknout, že závodníkům po celé dva dny přálo i počasí – lze jen doufat, že nejinak tomu bude i u příštího, tak trochu jubilejního, 25. ročníku.